fbpx Skip to content

Angst overwinnen met hypnotherapie

Angstaanvallen stoppen met hypnose en met energie leven.

Last van angsten?

Angst kan ervoor zorgen dat je eigenlijk helemaal niet goed opmerkt wat er in je omgeving gebeurt en hierdoor kun je niet op de juiste manier reageren. In plaats van ervaren wat er gebeurt nemen gedachten en gevoelens je over en reageer je juist daarop. Angst zet je hierdoor buitenspel.

Wat is angst of paniek eigenlijk?

Angst is een van de 8 basis emoties die we als mens kennen. Angst wordt veroorzaakt als je iets bedreigends ziet, of iets als bedreigend ervaart. Angst is functioneel, het helpt om te reageren als er gevaar dreigt.
Daarom gaat je hartslag omhoog, spannen je spieren zich aan, stroomt je bloed sneller en pompt je lichaam adrenaline rond. Allemaal erg nuttig. Je lichaam is in optimale staat om te vluchten of te vechten of in extreme gevallen te bevriezen. Dan ben je als het ware verlamd door angst.
Helaas versterken die lichamelijke reacties vaak de angst in gedachten weer, waardoor je last kunt krijgen van paniekaanvallen.
Een extreme vorm van angst noemen we ook wel een fobie.

Play Video

Spinnenangst was na de sessie weg

Wanneer is angst problematisch?

Angst is problematisch wanneer dit je leven belemmert. Je hart zegt dat je je passie moet volgen, maar je hoofd (waar die angst zit) zegt dat er allerlei gevaren dreigen wanneer je dit doet of er stappen voor gaat zetten.
Wanneer je het bijvoorbeeld eng vindt om te rijden, te praten voor mensen, naar buiten te gaan, te telefoneren, kan dit veel invloed hebben op je leven en niet op de goede manier.
Door angst kunt je in een sociaal isolement raken, en dat terwijl je angst niet eens wat met mensen te maken hoeft te hebben. Hoe zonde is dat?!
De angst belemmert dan je levensgeluk en dan is het tijd om je angst te overwinnen.

Onhandige denkgewoonte

De meeste problemen worden veroorzaakt door een verkeerde denkgewoonte, is mijn overtuiging. Door deze denkgewoonte te veranderen wordt de kern van het probleem aangepakt.
Ervaringen die je in je leven opdoet hebben invloed op hoe je vandaag bent. Ervaringen met ouders, klasgenootjes, vriendjes en docenten kunnen je allerlei overtuigingen hebben gegeven. Misschien heb je de overtuiging: “Ik kan het toch niet” of “ik ben waardeloos”, dit zijn onhandige overtuigingen waardoor je vooral met jezelf en je angst in gevecht bent.
Als je iets nieuws wilt realiseren zorgen deze onhandige denkgewoontes ervoor dat je sneller stopt dan nodig is. Lukt het niet direct, dan zie je dit als bevestiging van je overtuigingen. Stel je eens voor dat je dit soort gedachten loslaat en die bevestiging niet ziet, maar juist ziet dat je doorzettingsvermogen hebt. Dan kun je écht beginnen met het leven van jouw leven.
Door juist die momenten op een andere manier te belichten dan dat je normaal doet, zie je opeens nieuwe kanten en krijg je nieuwe informatie. 

Recensies van eerdere hypnose sessie's

Waarom is de een wel bang voor honden en de ander niet?

Dat komt door je brein. Ja, je leest het goed. Jij kunt er niets aan doen, maar je brein wel. Dat zorgt er namelijk voor dat wanneer je een hond ziet, er allerlei chemische reacties plaatsvinden in je brein. Jouw overlevingsmechanisme wordt als het ware gestart en daardoor krijg je een verhoogde ademhaling, ga je zweten en krijg je misschien wel buikpijn.

Je krijgt een gevoel van weerstand, dat je niet in de buurt van die hond (of de angst die je dan ook hebt) wilt zijn.

Vaak ligt de oorzaak hiervan in het verleden. Laten we doorgaan met de hond als voorbeeld. Stel je bent 6 jaar en onbezorgd aan het spelen met een vriendje. Plotseling komt er een grote hond op je afrennen. Je schrikt enorm en staat aan de grond genageld. De hond springt enthousiast tegen je aan. Je valt en huilt van schrik en van de pijn. Je vriendje helpt je omhoog en troost je. Er is verder niets ernstigs gebeurd, dus jullie kunnen weer samen spelen.

Dit incident heeft je brein als herinnering opgeslagen. Als je de volgende keer een hond ziet, brengt je brein je lichaam snel in staat van alertheid. Want je brein wil voorkomen dat je weer pijn ervaart door een hond. Bij je vriendje gebeurt dat niet, hij heeft tenslotte geen pijn en schrik ervaren. Hij moest zelfs een klein beetje lachen, omdat je zo’n dwaas gezicht trok net voordat je viel.

Hypnose helpt je om die weerstand, de energie die dat kost, te gebruiken om juist de angst te overwinnen. Je kunt die weerstandsenergie ook gebruiken om je angst eens aan te gaan. Om die angst een gedaante te geven en naar die angst toe te lopen (dus niet eens naar de hond, maar naar de angst) en om de angst een knuffel te geven en te bedanken dat het je al die tijd beschermd heeft, maar dat dat nu niet meer hoeft.

Dat verandert het hele gevoel van angst toch al? Nu je dit leest voel je het misschien een beetje, maar ga eens na wat er kan gebeuren wanneer zoiets, of een andere techniek die beter bij je angst past, gebruikt wordt.

Hoe kom je van die angst of paniek af?

Hypnosetherapie helpt je van deze angst af te komen. Zodat je een volgende keer als je een hond ziet, niet die lichamelijke reactie ervaart die hoort bij angst. Hoe doen we dit dan? Je hebt een klein voorproefje gehad in het verhaaltje van het voorbeeld.

Wanneer je mij jou laat helpen je angst te overwinnen pakken we het aan in 3 sessies.

Sessie 1: Samen stellen we je belemmering vast. Want naast honden zijn er zoveel dingen waar mensen angstig voor kunnen zijn. Daarna bereiden we je onbewuste voor op de gewenste verandering. Deze sessie duurt ongeveer 1 uur.

Sessie 2: We nemen je belemmering weg en installeren de verandering in je onbewuste. Deze sessie duurt gemiddeld 2 uur.

Sessie 3: In deze laatste sessie bevestigen we de verandering in je onbewuste. Deze laatste sessie duurt circa 1 uur.

Klaar voor een leven zonder angsten?